11 Şubat 2010 Perşembe

Henüz 1 (Bir) Ayşe Kulin - Veda

Elime aldığımda bu kadar hızlı tüketeceğimin pek farkında değildim. Kolay okumalardan yana olduğum bu günlerde, elimde adım adım ilerleyen diğer kitaplara inat gözümü açıp kapatıncaya kadar bitiverdi ve yılın bitirebildiğim ilk kitabı oluverdi. Bu süre içinde Ahmet Reşat, Behice, Saraylıhanım, Mehpare, Kemal, Mahir, Azra, Leman ve Suat sanki yolda görsem tanırım diyebileceğim kadar yakın, bildik, aşina yüzler artık benim için.

Kırmızı kurşun kalemimle boyadığım satırlar;

Ahmet Reşat sedire oturup pencereden ön bahçeye baktı. Camın önündeki manolya ağacı yapraklarında henüz erimemiş kar serpintileri ile hüzünlü bir gelin gibiydi. Az ilerideki elma ise mart güneşine aldanıp çiçeğe erken durmuş, ani bastıran soğukla don yemişti. Dudaklarına alayci bir gülümseme gelip yerleşirken tıpkı bizler gibi diye düşündü Ahmet Reşat, azıcık ışık görünce hemen sevinen ve sonra da elleri böğründe kalan, enayi elma ağacı! (Sf. 14)

İnsan zamanla acıları, kederleri de kanıksıyordu mutluluğu kanıksadığı gibi. (Sf.20)

3 yorum:

SeV@L dedi ki...

Ben aslında aşk ve tarih harmanından pek hoşlanmadığım için pek de beğenmemiştim kitabı. Ama yine de okutuyor kendini.

Beğenmene sevindim. Ben referans olmuş oldum beğenmesen üzülürdüm :)

Sevgiler. :)

G ü n e ş K i t a b e l e r i dedi ki...

Ben Ayşe Kulin'in tarzına alışamadım, ama okurla samimi bir ilişki kurduğu kesin. Frankfurt'ta ki kitap fuarında kendisini görme fırsatım oldu, gözlerinde bir pırıltı vardı, çok elegant bir hanım izlenimi edinmiştim. Yan masasında da kitaplarını beğeniyle okuduğum Buket Uzuner vardı, o alçak gönüllü elegant bir hanım görüntüsünden uzak biraz üstten bakan bir intiba bırakmıştı.
Şu sayfa 20'deki ifadeyi kendime yakın buldum, kanıksamadan üstüne sünger çekmek olmazdı zaten :D

çello çalan kedi dedi ki...

sevalim ve cansuyum, bir dönem kitap konusunda seçici olsam da şu günlerde yeniliklere açık yanımla hakkında fikir sahibi olabileceğim yazarlarla tanışmak kendimi iyi hissettiriyor.

ayşe kulin, hakkında belki en fazla tek bir cümle kurabileceğim bir yazarken şimdi veda sayesinde kendisi hakkında biraz daha fazlaca cümlelere sahibim.

sevalim bu arada kitap önerisi konsusunda yaşadığın sıkıntı çok çok iyi anlıyor olmakla birlikte en azından bana karşı içinin çok rahat olmasını diliyorum. biz senle ortak bir paydada buluştuğumuza göre aramıza ne kitap ne de başkaca şeyler girebilir düşüncesindeyim. Beğenimi kazanmamış bir önerin seni bulunduğun yerden asla edemez ki şekerim :) ikinizi de öpüyorum.