12 Haziran 2010 Cumartesi

Bunu biliyor musun?

Önümüzdeki günlerde burada Kırkpınar Şenlikleri başlayacak. Şenliklerden sonra, 140 bin nüfuslu kentin 1/3 ü çoluk çocuk yazlıklara taşınacak. Sokaklar, caddeler bomboş. Yaşasın.

Edirne Belediyesi Kırkpınar şenliklerinin yaklaşmak üzere olduğunu ve şenliklere konuk olarak davet edildiğimizi söylemenin yolunu simgesel bir şekilde bulmuş, kapı kapı dolaşıp mum bırakıyorlar, şimdi bir tanesi masamda, dibi kırmızı. Şaka gibi ama gerçek. Hem de bu bir gelenek.

Ben "kırmızı dipli mum" meselesinin evveliyatının buraya dayandığını bilmiyordum, ondan böyle heyecanlandım birden, öğrenince de çok şaşırdım.

İşte google'layarak öğrendiklerim.

1- Kırkpınar'ın davet simgesi "Kırmızı Dipli Mum" dur. Önceleri şehirde ve köylerdeki kahvelere kırmızı dipli mumlar asılarak oradaki halk Kırkpınar'a davet edilirmiş. Rivayete göre, "Seni kırmızı dipli mumla mı çağırdılar" sözü de buradan gelmektedir.
Kaynak: http://kirkpinar.org/

2- Edirne Sarayiçinde yapılan Kırkpınar yağlı güreşlerinde, organizasyonu düzenleyenlerin müdavim konuklara gönderdiği bir nevi davetiye görevi gören mum.
Kaynak : Ekşisözlük

İşe bak! Hayat ne garip.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Adının nereden geldiğide çok manidardır. Ben çok seyretmiş biri olarak başka yerde çok az aldığım keyfi er meydanında bulmuşumdur öncesi ve sonrası sarayiçinde...

Leylak Dalı dedi ki...

Çok ilginçmiş gerçekten. Bu geleneği yaşatıyor olmaları da çok güzel.

endiseliperi dedi ki...

ben de şimdi, burada öğrendim. çok ilginç gerçekten. teşekkürler.

mine dedi ki...

ilk defa duydum bu sözü iyi mi
eee öğrenmenin yaşı yok işte:)
teşekkürler
sevgiler