6 Nisan 2010 Salı

Andre Gide ile başladı gün

Katre-i Matem, alışık olmadığım bir dil. Çok keyifle ilerliyorum ama ağır ağır.

Bugün yağmur var. Evden çıkarken Andre Gide gelmek istiyor benle. Hiç itiraz etmeden sırt çantama atıyorum Kadınlar Okulu'nu. Yazarın daha önce başka bir kitabını okumuşluğum yok- belki de çok yazık, bilmiyorum- Gide ile tanışmak için çantamdaki doğru bir kitap mıdır bilmiyorum.

Kuruluyorum terasa. Açıyorum kitabımı. Kadınlar Okulu'nun kapısından içeri giriyorum.

7 Kasım 1894

Kısacası, sana rastlamadan önce yaşamıma bir amaç aradığımı söylüyordum. Şimdi sen, amacım, işim, hatta yaşamımsın ve senden başka bir şey aramıyorum. Senin ruhun ve varlığın sayesinde kendim için en iyi şeyi elde edebileceğimi, bana yol göstereceğini, beni iyiye, güzele ve Tanrı'ya götürebileceğini biliyorum. Bu nedenle babamın karşı görüşünü tersine çevirmemde bana yardım etmesi için Tanrı'ya yalvarıyorum.

Robert'ın asıl sevdiğim yönü, kendisine karşı hoşgörülü davranmayışı ve ihtiyaçlarına karşı, zorunlu olduğu şeyleri gözden kaçırmayışıdır.

"İnsan ihtiyarlamış bir çocuktur" dedi ve bunu söylerken başını dizlerime koydu; çünkü ayaklarımın dibine oturmuştu.

Bu hatıra defterine yazacak bir şey bulmayı beceremeyeceğimi söylediğim zaman gülümsemiştin. İşin gerçeği, aşağı yukarı dört sayfa doldurdum. Onları bir kere daha okumamak için kendimi oldukça zorluyorum; ama okursam eğer, bu sefer de yırtmamak için zorlanacağım. Beni şaşırtan da daha şimdiden bu yazılardan zevk duymaya başlayışımdır.

4 yorum:

lady dedi ki...

ben de katre-i matemi bitiremedim haaaala kedicim, cok agır gidiyor. arada başka kitap bitti o hala ağırdan ağırdan ilerliyor.. bi ben değilmişim demek!

çello çalan kedi dedi ki...

leydim, aslında kötü değil, beğenmedim de değil, her zaman her daim okuyabileceğim gibi değil. belki bu kitap okuyucusundan bunu bekliyordur, ağır ağır, sindire sindire ilerlemeyi.. kimbilir..

lady dedi ki...

katılıyorum, kötü kelimesi çok haksızlık olur..

BEYAZ TUVAL dedi ki...

İskender Pala'nın okuduğum ilk ve tek kitabı. Beğenmiştim. En çok da bölüm başlıkları ilgimi çekmişti. Çarpıcıydı gerçekten. Keyifli okumalar...